Pages

25 Şubat 2023 Cumartesi

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ VE OHAL KAPSAMINDA BAZI MADEN RUHSATLARININ İPTALİ

DEPREM

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremi ile vefat edenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar ve tüm milletimize başsağlığı diliyorum. Asrın felaketi maddi boyutta 10 şehrimizde olsa da manevi yıkım olarak tüm şehirlerimizi, ülkemizi etkiledi. Hepimiz üzüldük canımız yandı yakınlarını kaybedenler oldu, kurtulanlar oldu. Sosyal sorumlu, gönüllü aziz milletimiz yardımlarını esirgemedi. Milli birlik ve beraberliğin çok güzel örneklerine şahit olduk. Bu acı olay sonrası artık zemin etüdü, deprem dayanım testi, bina güçlendirme, deprem yönetmeliğine kağıt üzerinde değil bina üzerinde de uyulup uyulmadığı gibi konuları çok tartışıp bilinçleneceğimizi umut ediyorum. Ayrıca iş güvenliği başta olmak üzere formalite kavramının hayatımızdan çıkıp dürüstlük ve ahlakın daha yaygın olmasını liyakatli işin ehli kişi ve kurumların daha çok görev almasını arzuluyor her vatandaşımız.




MADENCİLER VE GÖNÜLLÜLER

Yine bu süreçde gözü kara olan değerli emekçilerimiz madencilerimiz kendi canlarının derdine düşmeden her türlü enkazlara girip domuz damı gibi tahkimatlar oluşturarak nice canlar kurtardılar. AFAD, AHBAP, ACAR, İHH olsun tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarının  arama-kurtarma ekipleri, gönüllüleri, hiç kimseden talimat almadan virabismillah deyip bölgeye giden bir işin ucundan ben de tutayım yardım edeyim diyen sivil vatandaşlarımız gönüllülerimiz yedi bölgeden akın ettiler. Ülke sınırları dışından da arama kurtarma ve yardıma gelen ülkeler oldu. Can Azerbaycan halkı ise en erken yardıma yetişenlerdendi. Hepsine milyon kez teşekkür ederiz.

OHAL VE MADEN RUHSATLARI

Deprem sonrası 10 ilimizi kapsayacak şekilde olağanüstü hal ilan edilmişti. OHAL Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi de 24 Şubat 2023 tarihinde 32114 sayılı Resmi Gazetede yayınlandı. Madencilik bakımından alınan şu kararlar dikkat çekti. Maden Kanunu'nun 30'uncu maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında düzenlenen ara ve uç ürün üretme şartlı ihalelere ilişkin ruhsatlar hariç olmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen geçici veya kesin iskan alanlarına denk gelen maden ruhsat sahalarının girişimli kısmı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kararı ile karar tarihinden itibaren maden ruhsat sahasından resen taksir edilmiş sayılacak. Geçici veya kesin iskan alanının ruhsatın tamamını kapsaması halinde ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kararı ile karar tarihinden itibaren maden ruhsatı resen iptal edilmiş sayılacak. Birinci fıkrada belirtilen alanlarda, kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlardan uygulamaya dahil edilecek olanlar ile özel mülkiyete tabi diğer bütün taşınmazlar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ilgisine göre devir veya acele kamulaştırma kararı alınabilecek. İlgili Resmi Gazeteye erişmek için lütfen
tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder