Pages

28 Nisan 2014 Pazartesi

Sunset Bulvarı - İzlemedim demeyin,izleyin!..

Geçen hafta Hürriyet Dünya'sında Bumerang bloggerları buluşmasında sinema eleştirmeni Atilla Dorsay ile sinema üzerine söyleşi yapıldı. Ve bu zamana kadar neden izlememişim dediğim (ki çoğu zaman böyle bir özeleştiri yapar insanoğlu) Sunset Bulvarı filmini izleme şansımız oldu ve filme dair düşünceler, çeşitli blog yazarları tarafından dile getirildi. Burada size bu filmin konusunu anlatacak değilim ancak şunu belirtebilirim ki, film 11 dalda Oscar'a aday gösterilmiş ve 3 ödül almıştır.

Bu filmin neden Türk uyarlaması yapılmadı. Bunu Atilla Dorsay beyede sordum, aldığım yanıt ilginçti:

"Yeşilçam'da iz bırakmış kadın sanatçılarımız, Türkan Şoray,  Fatma Girik, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın bu filmin başrol karakterindeki Norma Desmond rolünü üstlenebilecek mi?"
Gerçekten kariyerlerinde çok güzel işler yapmış olan bu Yeşilçam'ın 4 yapraklı yoncası kariyerinin diplerini yaşayan Norma Desmond olmayı kabul ederler mi, düşünmek lazım.

Filmi izlediğinizde sizlerde anlayacaksınız ki bu filmi bizde çekelim.
Neden mi?
Çünkü topluumuzda ünlü olma, şan-şöhret hevesi gittikçe artıyor. Ve bu uğurda memleketinden kaçıp İstanbul'a ünlü olmaya gidenlerin ve karşılaştıkları sorunları beyaz perdeye seksenli yıllarda Tarık Akan-Ahu Tuğba-Cüneyt Arkın-Çiğdem Tunç vb. sanatçılar ile uyuşturucu tehlikesi ve sosyolojik sorunları filmlerinde konu edinmiştir. Bu  bağlamda Sunset Bulvarı filmide şan-şöhret kavramının, toplumsal saygınlık kavramının en güzel irdeleneceği filmlerden biridir.

Maddi olan zenginliğinde, güzelliğinde elbet geçici olduğu baki olanın manevi zenginlik ve güzellik olduğunu unutmayalım.

Filmi izlemeyi de unutmayın, iyi seyirler ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder