Pages

21 Eylül 2017 Perşembe

Yeni Maden Yönetmeliğinde Neler Var?

Uzunca bir süredir sektörün beklediği yönetmelik sonunda yayınlandı. Devletimize, milletimize ve tüm sektör çalışanlarına hayırlı olsun.
21 Eylül 2017 tarihinde 30187 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Maden Yönetmeliğinde bazı hususların değiştiğini veya yeni maddeler ile güncelleştiğini görmekteyiz. Bunlardan daimi nezaretçi ve daimi nezaretçi adaylarını ilgilendiren en dikkat çekici yenilikler aşağıda sıralanmıştır.

  • Artık yeni Daimi Nezaretçi atamalarında, Daimi Nezaretçilik eğitimi alındığını gösterir sertifika ( Tıpkı daha önceden Maden Mühendisleri Odasınca tertip edilen Teknik Nezaretçilik Eğitimleri gibi Eğitim; teorik ve uygulamalı olarak verilir. Bu eğitim sonucunda Genel Müdürlükçe sınav yapılır, sınavda başarılı olanlar adına Ek-1’de yer alan daimi nezaretçi sertifikası düzenlenir.
  • 6592 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce teknik nezaretçi belgesine sahip olanlar daimi nezaretçi olarak atanabilir.
  • Daimi nezaretçi sertifikası beş yıl süre ile geçerlidir. Sertifika süresi dolan daimi nezaretçiler, yenileme eğitimine tabi tutulur. Yapılan sınavda başarılı olmaları halinde sertifika yenilenir.
  • Aynı ruhsat sahasına, ruhsat sahibinin talebi doğrultusunda birden fazla Daimi Nezaretçi ataması yapılabilecek( Atanan her daimi nezaretçi raporlarını ayrı Daimi Nezaretçi defterine yazacak)
  • Daimi nezaretçi defteri en geç haftada bir doldurulur. 
  • Maden işletme faaliyetinde bulunulan her ruhsat için en az bir maden mühendisi daimi nezaretçi olarak atanır. İstifa eden veya azledilen nezaretçiler, aynı yıl içinde en fazla üç defa daimi nezaretçi olarak atanabilir.
    Yeraltı üretim yöntemi ile faaliyette bulunulan ruhsatlar hariç olmak üzere; işletme izin alanları arasında kuş uçuşu en fazla 20 km. mesafe olan ve toplam üretim miktarı II. Grup (b) bendi maden ruhsatlarında toplam 15.000 m3/yıl diğer grup ruhsatlarda ise toplam 300.000 ton/yılı geçmeyen aynı ruhsat sahibine ait en fazla üç ruhsata bir daimi nezaretçi atanabilir. Her bir ruhsat için ayrı bir nezaretçi defteri tutulur. Bu üretim miktarları aşıldığı takdirde bu ruhsatlardaki işletme faaliyetleri durdurulur. Her bir ruhsata nezaretçi ataması yapılmadan işletme faaliyetlerine izin verilmez. Bu ruhsatlar için istisna hükmü uygulanmaz.
  • Daimi nezaretçinin yasal izin, rapor veya görevli olduğu süreler tek seferde on beş (15) iş gününü aşarsa yeni daimi nezaretçinin atanması zorunludur. Ruhsat sahibi, on beş iş gününe kadar olan süre içerisinde bir maden mühendisini nezaretçi olarak görevlendirir. Bu durum nezaretçi defterine yazılır.

Diğer hususlardaki maddelere aşağıdaki linke tıklayarak yeni maden yönetmeliğine ulaşabilirsiniz.

Yeni Maden Yönetmeliği

5 yorum:

  1. Başka hangi mühendislik dallarında var bu 5 sene de bir gidip sertifika alma durumu resmen yine içi boş kanunlar getirilmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bedirhan Bey, Teknik Nezaretçilik sistemi olduğunda da 5 yıl süre sonunda günübirlik yenileme eğitimleri oluyordu,şimdi iş güvenliği uzmanlığında olduğu gibi.Kazasız çalışmalar dilerim.

      Sil
  2. şu anda daimi nezaretçilik yapan ve belgesi olmayanlar ne yapacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu durumda olanlar için net bir bilgi yok,sanırım aynı şekilde devam edilir ama sonraki bir atamada sertifika verilmesi şart olacaktır.Kazasız çalışmalar dilerim.

      Sil