Pages

14 Şubat 2015 Cumartesi

Milli İlaç Politikası

“Halk icinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet-i cihanda bir nefes sıhhat gibi” diyen Kanun-i Sultan Süleyman’ın torunları olan bu Anadolu topraklarındaki milletimizin daha iyi bir sağlık hizmeti alması için sağlık politikasındaki son icraatlar ve değişimler, beraberinde yeni sıkıntılar getirdiğine  ve  bu sıkıntılar vatandaştan sağlık sektörünün her kademesindeki çalışanları, direkt ya da dolaylı etkilediğine şahit oluyoruz.


Bağ-Kur-SSK ve Emekli Sandığı’nın birleşerek SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumuna dönüşmesinden sonra artık tüm vatandaşlar ilaçlarının çoğunu, devlet tarafından karşılanarak eczanelerden alabiliyor buraya kadar her şey güzel ancak bazı ilaçların kurum tarafından vitamin gruplarının yanında bilhassa ithal ilaçların karşılanmaması vatandaşı dertlendirmektedir. Bu sorunların temelinde de maalesef  ülkemizde Milli ilaç politikasının olmamasıdır. Son zamanlarda ilaç fiyatları düşmüştür bu düşüş önce ecza depolarını sonra eczaneleri etkilemesine karşın, fiyatı düşmeyen ilaçların olması ile birlikte vatandaş mağdur olmuştur.


Peki ilaç fiyatları neden düşmüştür bu düşüş neyi baltalamıştır?



Şimdi böyle bir soru mu olur ne güzel fiyatlar düştü işte diyebiliriz ancak bunu ilaç ithalat ve ihracat rakamlarını öğrendiğimizde şaşkınlık yaşamakta ve el-insaf diyoruz, işte rakamlar yıllık ilaç ithalatı 5 milyar lira iken ihracatımız ise 595 milyon lira. [Türk Eczacılar Birliği]

Fiyatların düşmesi devletin ilgili kurumları kısa süreli kar elde etme niyeti ve vatandaşa daha ucuz ilaç verebilme gayesi ile uluslararası firmalar ile anlaşması sonucu bu tablo yaşanmaktadır. Kısaca yabancı firmaların ilaç sektöründe tekelleşmesi sorunu vardır. Yerli firmaların jenerik ilaçlarıda bu rekabet ortamında zaruri olarak fiyatlarını indirerek mağdur olmaktadırlar. Hemen hemen çoğu sektörde de bu konu ülkemizin bir derdi olmuştur. Bilhassa AB’ye girmeden Gümrük Birliği’ne girmemiz bu gibi sorunların tetikleyicisi olmuştur.
  
Olması ve yapılması gerekenleri işin uzmanları sektörün değerli temsilcileri illaki çok iyi biliyorlardır ancak her nedense gündeme getirilmiyor ya da birileri tarafından engelleniyor. Ama bu milletin bildiği bir şey var daha doğrusu okuma-yazma öğretildikten sonra ilk öğretilenlerdi neydi bu? Şu: “Yerli malı yurdun malı, herkes bunu kullanmalı”


Ülkemizde bugün çoğu ilaç firmaları yabancı ya da yabancı ortaklı yerli sermaye ile sektörde var olmaktadır. Ancak söz konusu ilaç firmaları olunca ham madde konusunda da yabancılaşmıştır bunun sebebi uluslararası ilaç patenti sistemine dahil olmamızdan kaynaklanmaktadır.

Bizlerin ivedilikle bu patent sisteminden gerekli yasalarla birlikte sektör rahatlığa kavuşturulup Ar-Ge çalışmaları desteklenip teşvik politikası uygulanıp, devletin bizzat ilgili kurumlarınca bu takip ve denetimi ile birlikte önce milletimize hizmet sonra dünya pazarına açılmanın yollarını aramalıyız. Tüm bunlar yapılırken tıp-eczacılık-kimya ve biyoloji dallarında eğitim gören öğrencilere yeni buluş anlamında projeleri desteklenmeli ve ayrıca milli ilaç politikası için ilgili kurumlarda bu disiplinlerden mezun olmuş gençlerin istihdamı sağlanmalıdır. Bunu tüm millet tasdikler onaylar buna karşı olacak kişiler bilinki menfaatleri zedelenecek yabancı kurum ya da yabancı ortaklı yerli firmalardır. Dünya’da ilaç sektöründen haksız kazanç elde edenleri sırf ilaçlarını pazarlamak adına mikrop-virüs yaydıklarını artık hepimiz biliyoruz, 21.yy’da savaşlar biyolojik-kimyasal saldırıların yanında siber saldırıların olduğu ve olacağını işin uzmanlarından öğrenmekteyiz.


Savunma sanayinde atağa geçtiğimiz gibi sağlık sektöründe de milli politİkalar geliştirilip uygulanması dileğiyle sağlıcakla kalınız.

5 yorum:

  1. Berika dan geldim, takipteyim, bana da beklerim
    http://meleginhediyeleri.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  2. Güzel bi post olmuş, İyi haftasonları..
    http://ciziyorumdikiyorum.blogspot.com.tr/2015/02/dresslinki-kesfedin-discover-dresslink.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Nilgün hanım, nacizane bir tespitte bulundum.

      Sil